fredag 9. januar 2009

Sjokoladekake

Min generasjon er ikke dessertgenerasjonen. Min generasjon kom mye dårligere ut. Vi tilhører Toro-generasjonen.
De bruker Toro, de som er eldre enn oss, også. Men vi er den første generasjonen som har hatt mødre og andre kokke-forbilder som har vært Toro-brukere. Vi er ødelagte. Ikke lærte vi å har lage brun saus fra grunnen av, og vi er skeptisk til all mat som ikke har vært pulver først. På grunn av manglende opplæring og en ganske intens markedsføring har vi blitt offer for følgende selvbedrag:

1) Det er raskt, enkelt og godt med Toro
2) Det går ikke an å lage annen mat en den som kan kjøpes i pulverform.

Disse ”sannhetene” har ført til at vi lar oss lure til å kjøpe de mest utrolige produkter i pakker og poser. Særlig innenfor bake-sektoren har det kommet veldig mye rart de siste årene. Og her det flere aktører enn Toro som ønsker å utnytte vår dårlige kjøkkenselvtillit. Det tilbys en rekke ulike kake/bolle/muffins-varianter. Felles for alle produsentene er at de har minst en type sjokoladekake i sitt sortiment. Men tilværelsens uutholdelige letthet tvinger frem begjæret ette noe mer. Vi trenger mer enn en rask blodsukkerstigning. Vi ønsker oss en sjokoladekake som kan gi sjelen balsam og bidra til sinnets munterhet. Vi vil ha en sjokoladekake som utløser bølger av vellyst og skam, en kake som kan spises med skje fra et fat, eller smuglet ut i serviett og fortært på et usjenert sted. Ingen ting er mer uskyldig enn sjokoladekake, ingen ting er mer syndefullt.
Denne oppskriften gir en stor kake, nok til å tilfredstille et 20-talls godtesyke kolleger. Kaken passer også i barneselskaper, men da kan espressoen i glasuren med fordel erstattes med f.eks melk.

6 egg
7 dl sukker

7 dl mel
6 ts bakepulver
6 ts vaniljesukker
6 ss kakao

5 dl melk
350 g smeltet margarin

Egg og sukker piskes til fluffy eggedosis. Det tørre siktes i, og melk og smeltet margarin blandes i. Røren skal være flytende.

Stekes i langpanne midt i ovnen, 200 grader, ca 25 minutter. Ikke stek kaken for lenge, den skal være litt ”fuktig” i midten. Avkjøles.

Glasur:

3 plater (mørk) kokesjokolade
4-5 ss sterk kaffe/espresso evt melk
et egg
2 ts vaniljesukker
ca 100 g mykt smør
melis

Kokesjokoladen smeltes i vannbad sammen med kaffen/melken. De andre ingrediensene blandes i. Bland i melis til ønsket konsistens/farge. Smøres utover lunken kake. Kaken kan pyntes med f.eks nonstop eller hva du vil. Bruk fantasien!

1 kommentar:

  1. Super blogg, Cathrine. Nå har jeg utfordret deg på "7 things.... venter spent."

    SvarSlett