mandag 16. november 2009

Ja til kostymedrama 2

Jeg har tidligere gitt min hyllest til filmer med flotte kostymer, filmer og Tv-serier som ofte skjønnmaler en svunnen tid full av skitt, sykdom og elendighet. Det er romantisk med lange brusende kjoler, det er lekkert med trange knebukser og ingen ting kan vel gi mer støtte til dramaturgien, enn en våt, gjennomsiktig skjorte som sitter klistret til Heltens flotte gudekropp!

Nå er det imidlertid en annen slags kostymedrama som gjelder. Denne høsten er torsdagene hellige.Og hadde det ikke vært for slike nymotens oppfinnelser som nett-TV, kunne sosialt samvær og andre nødvendigheter vært umulig på torsdagen. For det er den danske serien Forbrytelsen det dreier seg om, nærmere bestemt Forbrytelsen 2.

Men hva har denne fullstendig uglamorøse, brutalt realistiske krimserien til felles med et kostymedrama? Jo i Forbrytelsen spiller genseren en sentral rolle. I den første Forbrytelsen-serien (2007)ble vi introdusert for politietterforsker Sara Lund. Dette er en skikkelse helt blottet for jål. Det er mulig at der er makeup,men den er nærmest usynlig. Hårstylingen består av en litt rotete hestehale. Garderoben er enkel: Jeans, en svart losjakke til utendørs-scenene, og fremst av alt; genseren.

Denne genseren fikk danske kvinner til å sømfare loft og bruktbutikker etter tilsvarende. Det var ikke mange episoder som hadde vært på luften før dette var blitt selve ”it”-plagget i 2007. Genseren var selvsagt Ekte Dansk Design, og kunne kjøpes for over 2000 danske kroner. Dette fikk mange til å finne frem strikkepinnene. Oppskriften ble distribuert både på lovlig og ulovlig vis. Dansk, og deretter norsk husflid merket denne effekten godt. Men etter 10 + 10 nervepirrende episoder ble mordet på Nanna Birk Larsen oppklart, og vi måtte ta farvel både med Sara Lund og med genseren.

Men danskene er noen luringer. Denne høsten fikk vi altså Forbrytelsen 2. Sara Lund er tilbake, det er også jeansene og losjakken, - og genseren! Men ikke den samme genseren. Denne gangen har vi blitt introdusert for to nye , og jeg lurer spent på om det blir flere. (Jeg lurer selvsagt også på hvem som er morderen!).

Genser nr 1 denne sesongen, er vakker og rød. Dette er faktisk en av de få fargene i en serie som eller er preget av grått, brunt og armygrønt, og der mye er filmet etter mørkets frembrudd. Den røde genseren er designet av det samme firmaet, kan kjøpes for en anseelig sum, og blir allerede båret med stolthet av mange hjemmestrikkere.

Noen episoder inn i Forbrytelsen2, opptrer vår heltinne med en genser som er identisk med den fra den første serien, bortsett fra at fargene er motsatt. Og jeg, som mange andre, lurer på hva dette betyr. Kanskje fargeskiftet på denne genseren symboliserer at noe er motsatt av hva vi tror? Kanskje heltene ikke er helter, og at skurkene ikke er de vi tror? Ikke vet jeg, dette er bare spekulasjoner. Men det som er helt sikkert, er at Forbrytelsen 1 og 2 ikke ville blitt den samme uten genseren.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar