
Og svaret er selvfølgelig:jada. Tilstanden har litt forskjellige navn: Takotsubo Syndrom, Takotsubo Cardiomyopathy, eller litt mer dramatisk: Broken -Heart Syndrome.
Det som kjennetegner mennesker med Takotsubo, er at de blir oppfattet som hjerteinfarkt-pasienter.
Diagnosen hjerteinfarkt blir stilt ut fra en rekke kriterier: pasientens tilstand (bryst-smerter, tung pust m.m), elektrokardiogram (EKG), blodprøver og ultralyd av hjertet. En Takotsubo-pasient scorer ofte på alle disse testene, og blir som regel sendt rett til hjertekateterisering for å lete etter tette blodårer i hjertemuskelen. Forbauselsen er stor når dette ikke blir funnet. En ukes tid senere har Takotsubopasienten ofte ingen symptomer på hjertesykdom mer. Det som er fellesnevneren hos disse menneskene, er en eller annen krise eller stress-situasjon som ligger forut for hendelsen, av typen samlivsbrudd og/eller økonomiske vanskeligheter. Den typiske Takotsubo-pasienten er en kvinne som har passert overgangsalderen.
Og hvorfor navnet Takotsubo? Legevitenskapen er full av mannlige forskere, med svært prosarisk tilnærming til virkeligheten. Ved ultralydundersøkelse av hjertet til denne pasientgruppen, oppdaget man at det venstre hjertekammeret (det som pumper blodet ut i kroppen), oppførte seg på en merkelig måte. I stedet for å fungere som den perfekte pumpen det er, antok hjertekammeret en merkelig fasong. Denne fasongen minner om de fellene som japanske fiskere bruker til å fange blekksprut med, en type leirkrukke med smal åpning. Denne blekksprutfellen heter på japansk takotsubo, derav navnet på tilstanden.
Jeg vet jo ikke, men jeg tipper at disse legene var fornøyde med å kunne finne et slik navn. Det har aldri gitt noen slags status i medisinske miljøer, det å være opptatt av kjærlighetssorg og kvinner i overgangsalderen.
Kilder:
Virani m/fl: Takotsubo Cardiomyopathy, or Broken-Heart Syndrome (2007)
Lisi m/fl: Takotsubo Cardiomypathy in a Caucasian Italian Woman – Case Report (2007)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar