Da pappa sin 90-års dag nærmet seg i vår, spurte jeg om han kunne skrive ned noen av de anekdotene og barndomsopplevelsene som han hadde delt med oss. Jeg tenkte at dette kunne være en fin ting å ha i familien, særlig for den oppvoksende slekt. Pappa skred til verket med stor arbeidslyst, og resultatet ble i første omgang 11-12 A4-sider med sirlig håndskrift. Siden dette var mitt forslag, tok jeg på meg en slags redaktør-rolle, fant frem litt gamle bilder etc, og samlet teksten i avsnitt. Dette ble til et dokument som vi delte med alle dem som feiret 90-årsdagen sammen med oss.
Jeg har imidlertid fått lov til å dele teksten på bloggen min. Dette er en historie om en meget spesiell oppvekst, i 1000 meters høyde over havet, "der ingen kunne tru at nokon kunne bu". Jeg kommer til å legge den ut, avsnitt for avsnitt. Det er pappa sine ord, pappa sin historie, fra hans opprinnelse til han er 18-19 år gammel:
Geografi og kjærlighet
Tenk deg et kart over Sør Norge der Hardangervidda er inntegnet som en stor firkant. I øverste venstre hjørne av vidda finner du Hallingskarvet som et stengsel mot nord og Bergsmulnuten og Gråskallen som stengsel mot vest. Fjellveggene står som naturskapte skjermer, de stopper nedbør og uvær fra vest og sørger samtidig for mye godvær og sol på vår østside.
Her, innerst i hjørnet på det tenkte kartet, finner du en lun, koselig idyll i naturen med navnet Grytå, med en av vokterboligene langs Bergensbanen.
Takket være Bergensbanen ble grensen mellom Østlandet og Vestlandet utradert etter
en formidabel innsats fra begge sider. Annlegningen av banen skapte mange arbeidsplasser og annet samkvem. Det oppsto et miljø langs banestrekningen hvor vossing og hallingdøl møttes. Dette samkvemmet, spesielt hos den yngre garde, førte til at en ny blandings-dialekt ble skapt, dette burde definitivt vært tema for en doktoravhandling!
I Grytå vokterbolig var det to leiligheter, en i hver ende av huset. I den ene leiligheten bodde Lars, min mors onkel. Min mor var husholderske for ham. I den andre leiligheten flyttet min far inn. Han kom som nyansatt banevokter og hadde fått en niese til å komme for å være hans husholderske. Slik skulle det være på den tiden. Det varte nok ikke så lenge før de to damene byttet plass og Karoline og Svein hadde funnet hverandre.
Min første dag
Men i dag var liksom ingen ting som det pleide å være i naturen rundt boligen. Det var masse støy og uro og høyt stemmebruk. Noe var på ferde! Far var allerede på vei til Haugastøl for å hente den damen som skulle bli min jordmor,
Hun hadde blitt varslet på telefon, og måtte hentes og transporteres pr sykkeldresin!
Hun ankom i tide, og så vidt jeg har forstått gikk alt fint uten komplikasjoner. 29. april 1926 ble min første dag på fjellet, i strålende vær og uten solbriller
Som enebarn og bortskjemt, ble jeg naturligvis dullet med både av slekt og venner som ofte kom på besøk, både sommer og vinter. Denne karakteristikken har jeg siden tatt med godt humør, for den var jo korrekt. Men jeg har vel greid meg, og kom meg gjennom både barndom og ungdomstid selv om jeg sikkert var en prøvelse for mor og far en gang i blant.
Neste avsnitt: Liten gutt går langt etter svinesteik!
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar